Kiinteistöpalvelualan koulutus kannattaa – opit käyttöön työharjoittelussa!

Näyttökuva 2016-02-23 kello 16.10.15
Kuva: Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Miten koulunpenkillä opittu laitetaan kunnolla käytäntöön? Ainakin kiinteistöpalvelualan koulutuksessa vastaus on yksinkertainen: työharjoittelussa. Työharjoittelujaksot ovat osa alan tutkintoja, ja niiden tarkoituksena on auttaa opiskelijoita kokemaan työ käytännössä. Olemalla osa oikeaa työyhteisöä ja tekemällä alan todellisia työtehtäviä opiskelija pääsee jyvälle alasta nopeammin ja oppii asioita läheltä ja käytännössä.

Työharjoittelua jo ensimmäisestä vuodesta

Eräs työharjoitteluista hyötynyt alan opiskelija on Mikko Ahola. Ahola opiskelee kiinteistöpalvelujen perustutkintoa kolmatta ja viimeistä vuotta Koulutuskeskus Salpauksessa. Keväällä edessä on valmistuminen ja uudet haasteet. “Olen vähän pohtinut, että voisin mennä jatko-opiskelemaan ammattikorkeakouluun, mutta en ole vielä ihan varma linjasta”, Ahola kertoo.

Niin jatko-opiskeluun kuin työelämäänkin Ahola on saanut eväitä tekemällä työharjoitteluja jo ensimmäisestä koulutusvuodesta lähtien. Lähtökohtaisesti ensimmäiset pari vuotta tutkinnosta kuluu suurimmaksi osaksi koululla, kun taas viimeisenä vuotena ollaan pidempi pätkä työharjoittelussa. Työssäoppimisjaksoja Ahola on kuitenkin tehnyt alusta asti ja vieläpä samassa paikassa.

Kaikki alkoi ensimmäisenä vuonna kun innokas Ahola otti päättäväisesti luurin kouraan, soitti RTK-Palvelulle ja kysyi pääsisikö työharjoitteluun. RTK:n vastaus oli yhtä suorasukainen kuin Aholan soitto: “Tervetuloa!”. Vähän ajan päästä Ahola aloittikin ensimmäisen työharjoittelujaksonsa yrityksessä, joka tulisi varsin tutuksi seuraavan parin-kolmen vuoden aikana.

Ensimmäisen vuoden jälkeen Ahola on viihtynyt RTK:lla myös toisena ja nyt kolmantena opiskeluvuotena. “On ihan mukavaa, että paikka on pysynyt samana. Toimintatavat tulevat tutuksi ja vastuu on lisääntynyt koko ajan”, hän selittää.

Win-win-win -tilanne

IMG_20151216_095436

Vaikka firma on pysynyt samana, kohteet ovat vaihtuneet kolmen vuoden aikana. Nyt kolmantena ja viimeisenä vuonna Ahola on osana Koulutuskeskus Salpauksen, RTK:n ja Scandic Vierumäen yhteistyötä. Kyseessä on pidempi työssäoppisjakso, jonka aikana Ahola sekä muut kiinteistöpalvelun perustutkintoa suorittavat pääsevät testaamaan koulun oppeja käytännössä. Pääasiassa työ liittyy huonetarkastuksiin: kaikki hotellin huoneet käydään läpi ja niissä suoritetaan perustarkastus sekä tarkistetaan pinnat ja suodattimet. Tämän lisäksi työharjoittelua suorittaville saattaa päivän mukaan tipahdella erinäisiä kiinteistönhoitoon liittyviä tehtäviä. “Kokemus on kyllä ollut hyödyllinen. Vaikka osa tehtävistä on ihan tuttuja, niin hotellissa on myös päässyt tekemään vähän erilaisia juttuja. Tuntuu siltä, että pääsee laittamaan koulun opit kunnolla käyttöön”, Ahola kehuu.

Ahola ei myöskään ole ainoa osapuoli, joka kiittelee työharjoittelua. Myös Scandic Vierumäen hotellijohtaja Tomi Saarelainen näkee yhteistyön hyvänä juttuna. “Tämähän on ihan win-win-win tilanne, kolmoisvoitto! Yhteistyö on sujunut erittäin hyvin, ja siitä on ollut hyötyä niin meille, RTK:lle kuin opiskelijoille. Opiskelijat saavat meillä käytännön kokemusta ja parhaassa tapauksessa me saamme tänne tekijöitä, joille talo on tuttu entuudestaan.”

Kaikesta päätellen pian valmistuvalla Aholalla vaikuttaa käyneen hyvä tuuri työharjoitteluiden kanssa. Olisiko hänellä jakaa mitään hyviä vinkkejä hyvien paikkojen löytämiseen sekä työharjoittelun aikana viihtymiseen? “Kannattaa olla aktiivinen ja lähteä mukaan positiivisella mielellä. Ei pidä turhaan olla hiljaa vaan kaiken voi sanoa ihan suoraan.” Eli siis turha kainous pois ja aktiivisesti mukaan laittamaan koulun oppeja käytäntöön!

Tee Mikot ja hae suorittamaan kiinteistöpalvelujen perustutkintoa!
Yhteishaku ammatilliseen 21.2.–14.3.2017. Hakuaika päättyy 14.3. klo 15.00.