Liputuksen ABC – Ethän sinä riko näitä perussääntöjä?

Näyttökuva 2015-12-03 kello 12.13.03Kun jokaisessa lipputangossa Sodankylästä Hankoon liehuu siniristilippu, mieleen juolahtaa kysymyksiä: Montakohan niitä on koko Suomessa? Ja kuka nostaa liput salkoon? Huoli pois, onneksi on joku, jolta kysyä: työnjohtaja Ville Ervanko Coorilta Turusta osaa vastata kiperimpäänkin liputusta liippaavaan kysymykseen!

Useamman kerran vuoden aikana aamulla huomaa, että “jaahas, tänään liputetaan”. Ville Ervanko, kuinka monta liputuspäivää Suomessa on vuodessa? Onko kaikkina pakko liputtaa vai ovatko jotkut vapaaehtoisia?

– Joo, onhan niitä liputuspäiviä ihan kunnioitettava määrä. Virallisia, laissa määriteltyjä päiviä on kuusi kappaletta ja vakiintuneita 13. Hyvään liputustapaan kuuluu liputtaa kaikkina näinä päivinä. Virallisiin päiviin kuuluu myös vaalipäivät sekä päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaan. Sitten tietenkin jos esimerkiksi vaikkapa yliopistolle tulee korkea-arvoisia vierailijoita, niin silloin voidaan myös liputtaa.

Näyttökuva 2015-12-03 kello 12.16.54
Työnjohtajan tehtäviin kiinteistöpalvelualalle Ervanko tuli reilu kaksi vuotta sitten alan vaihdon kautta. Hän on myös opiskellut lisää työn ohessa. “Kertaushan on opintojen äiti. Sen lisäksi ala on koko ajan muutoksessa, ja opittavaa on koko ajan. Esimerkiksi projektijohtamiseen on kyllä tullut enemmän nyansseja tässä vuosien varrella. Voin kyllä suositella työn ohella kouluttautumista kaikille, ehdottomasti kannattaa tarttua mahdollisuuteen!”

No siinä riittää liputtamista! Entä onko liputukselle tarkka aikataulu? Mihin aikaan lippu nostetaan salkoon itsenäisyyspäivänä? Entä mihin aikaan se lasketaan alas?

– Liputusajat ovat periaatteessa samat jokaisena päivänä. Liputuspäivänä lippu on oltava salossa aamukahdeksaan mennessä. Salosta se sitten lasketaan auringon laskiessa. Sen verran ollaan toki otettu kesää huomioon, että vaikka aurinko ei ole laskenut, niin lippu on kuitenkin laskettava viimeistään kello 21 mennessä.

– Tämän lisäksi on muutamia poikkeuksia, joista yksi on  itsenäisyyspäivä. Itsenäisyyspäivänä lippu lasketaan vasta klo 20. Myös vaalipäivinä lippu lasketaan vasta iltakahdeksalta. Sitten erikoistapauksena on vielä juhannus, jolloin liputus aloitetaan aattona klo 18 ja lippu lasketaan vasta juhannuspäivänä klo 21.

Periaatteessa siis ihan helppo muistaa, vaikka onkin vähän poikkeuksia. Onko liputusaikojen lisäksi jotain liputukseen liittyviä sääntöjä?

– No eipä oikeastaan. Lähtökohta on kuitenkin se, että lippua pitää kunnioittaa. Se ei saa koskea maahan ja liputuksen päätteeksi se pitää viikata nätisti. Jos on sattunut satamaan, niin sitten se täytyy toki kuivata ennen viikkaamista.

Kuka ne liput sitten nostaa salkoon itse liputuspäivänä?

– Meillä kohteiden henkilökunta hoitaa asiakkaille liput salkoon ja sieltä alas. Jokaiselle kohteella on oma lippunsa. Jos illalla kiinteistönhoitaja on jo lähtenyt kotiin, niin sitten päivystäjä käy ottamassa lipun alas oikeaan aikaan. Ei se sen kummempaa ole!

Vaikuttaa siltä, että homma pelaa. Liputuspäiviä kuitenkin kun on niin paljon, niin miten voi aina muistaa milloin se lippu pitää nostaa salkoon? Onko joskus käynyt niin, että lippu unohtui?

– [Naurahtaa] No onhan meillä systeemit, ettei varmasti unohdu! Meillä on semmoinen suuri kalenteri käytössä ja sitten lista, josta näkee kuka on vuorossa, kenen vastuulla on mennä laittamaan lippu salkoon ja kuka käy ottamassa sen pois.

– Hyvin meillä on mennyt nämä liputukset. Meille on kunnia asia se, että hoidetaan tämäkin homma kunnolla alusta loppuun. Aivan todella vähän on käynyt sellaista, ettei lippu liehuisi siellä silloin, kun sen pitäisi. Joskus on toki mennyt naruja poikki tai muuta, mutta mitään katastrofia ei ole tapahtunut. Onneksi!

Entä mitä jos lipun unohtaa ottaa pois? Onko ihan huhupuhetta, että poliisi antaa siitä sakot?

– No noista sakoista en ole koskaan kuullut! Vakava asia tämä kuitenkin on, ja toki se lipun laskeminen kuuluu sen kunnioittamiseen. Kerran joku taisi soittaa meille ystävällisen puhelun, jossa kertoi, että “Hei, taitaa joku olla unohtanut ottaa lipun alas”. Ei siinä sitten mitään kummempaa ollut, käytiin nopeasti ottamassa alas.

 

Jäikö vielä jokin askarruttamaan liputuksessa? Ei hätää, me autamme! Lähetä viestiä osoitteeseen info(at)kiinteistotyonantajat.fi ja koitamme löytää vastauksen kysymykseesi.