Siivousko yksinäistä puurtamista? Viisi virheväittämää siivoustyöstä

N-Cleanin Tampereen alueen palveluesimiehenä työskentelevä Minna Sippola, 26, kertoo uratarinansa ja oikoo samalla myyttejä siivousalasta.

Minna SippolaMinna Sippola aloitti siivoustyöt vähän sattumalta tutun kautta. Kotonakin siivouksen ystäväksi tunnustautuva Minna huomasi kuitenkin pian nauttivansa hommista, joissa oma kädenjälki on selvästi nähtävillä.

Nykyisessä työpaikassaan N-Cleanilla hän aloitti kesätyöntekijänä vuonna 2010. Tuolloin hän työskenteli kerroshoitajana, kesän jälkeen työsuhde jatkui. Samalla nuori nainen opiskeli kauppaoppilaitoksessa liiketaloutta.

”Opiskeluun liittyvät työharjoittelut hoituivat kätevästi työpaikalla, jossa minua perehdytettiin hallintopuoleen”, Sippola toteaa.

Vastuulliset työtehtävät kiinnostivat, ja Minna eteni nopeasti. Vuonna 2013 hänestä tuli ison hotellin kohdeohjaaja, vuoden päästä siitä kohteen esimies.

Alkuvuodesta Minna on toiminut koko Tampereen alueen palveluesimiehen äitiysloman sijaisena. Työympäristöinä ovat perinteisten hotellien, koulujen ja toimistojen lisäksi esimerkiksi suuri kauppakeskus.

Tyypillistä työpäivää ei ole. Osa päivistä kuluu toimistolla hallinnollisissa tehtävissä ja loput kentällä eri asiakaskohteissa. Kotimaan matkusteluakin työhön sisältyy. Siivousalan työ tarjoaa haasteita, mutta myös onnistumisen tunteita.

”Oman kohteen näkeminen siistinä ja puhtaana työn jäljiltä tuovat joka kerta hyvän fiiliksen”, Sippola sanoo.

Näyttökuva 2016-04-08 kello 10.52.26MINNA OIKOO VIISI YLEISTÄ VIRHEVÄITTÄMÄÄ:

Siivousalalla ei etene.
”Etenemismahdollisuudet yllättivät minut positiivisesti. Kerroshoitajana työskennellessäni en olisi uskonut, että muutaman vuoden päästä olen esimiehenä. Alalla todella kannustetaan eteenpäin, ja monet työpaikat kouluttavat työntekijöitä. Itse olen opiskellut alan ammattitutkinnon, ja aion jatkaa erikoisammattitutkintoon.”

Siivoustyö on fyysisesti tosi rankkaa.
”Työ on toki fyysistä, mutta ei liian rankkaa. Alalta löytyy erikuntoisia ihmisiä. Esimerkiksi minä olen tosi lyhyt, mutta olen pärjännyt hyvin, kun opettelin itselleni sopivimmat työtavat.”

Siivoustyö on yksinäistä.
”Ei ole. Kerroshoitaja tekee kyllä siivouksen yksin, mutta tauot pidetään yhdessä, ja toisia ollaan aina valmiita auttamaan. Yhteishenki on hyvä, ja omassa työpaikassani vietämme paljon myös vapaa-aikaa työporukan kesken.”

Siivoojan työajat ovat hankalat.
”En ole kokenut niin. Kerroshoitajan työaika on yleensä yhdeksästä kolmeen. Osassa kohteita on ilta- ja yöpäivystyksiä, mitkä ovat opiskelijan aikatauluihin sopivia työvuoroja. Työajoissa myös joustetaan.”

Siivoojaksi päädytään, jos ei saa muutakaan työtä.

”Tuskin. Meilläkin on paljon koulutettuja ja motivoituneita työntekijöitä, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita alasta.”

Tutustu alan nuorten uratarinoihin

Kuvat: N-Clean