Kiinteistöpalvelualalla varautuminen talvea varten alkaa jo varhain syksyllä. Mutta mitä varautuminen tarkoittaa käytännössä? Mitä kiinteistöjen, asukkaiden kuin kiinteistönhoitajien tulisi ottaa huomioon talven lähestyessä? Tämän tietää Karoliina Stenvik, Lännen Kiinteistöpalvelu Oy:n asiakaspäällikkö. Nuoresta iästä huolimatta naisen ura yrityksessä ja alalla on kestänyt jo yli kymmenen vuotta. Talvia on tullut ja mennyt.
Kokenut ammattilainen tietää mitä tekee
Kaikki alkoi kun tradenomiksi valmistunut Stenvik pääsi 2000-luvun alussa Tampereella sijaitsevalle Lännen Kiinteistöpalvelulle kiinteistösihteeriksi. Asiakaspalvelutehtäviin kuului niin puhelinvaihteen hoitamista, työtilausten vastaanottamista kuin laskutukseen liittyviä asioita. “Oikeastaan toimin sellaisena jokapaikan höylänä. Yritys oli aika pieni siinä vaiheessa, kohteita oli 50 ja meitä noin 20 ihmistä. Kuten nykyäänkin, tekemistä riitti!” Stenvik muistelee.
Kiinteistösihteerin hommat vaihtuivat pian enemmän kirjanpidoksi, kunnes vankan kokemuksen kasvattanut Stenvik nimitettiin asiakaspalvelun esimieheksi ja siitä edelleen asiakaspäälliköksi. Nykyään hän vastaa muun muassa asiakaspalvelusta, hoitaa tarjouksiin ja sopimuksiin liittyvät asiat ja miettii yhteistyössä työnjohdon kanssa, miten työn resurssointi hoidetaan. Vastuu on myös kasvanut yrityksen kasvun myötä, ja nykyään konserniin kuuluu yli 500 kohdetta ja noin 160 työntekijää.
Stenvikin mukaan työ on positiivisesti kiireistä, monipuolista ja liikkuvaa. “On mukavaa kun töitä riittää, hommaa on laidasta laitaan eikä joka päivä tarvi istua kello kahdeksasta neljään työpöydän äärellä, vaan saa tavata uusia ihmisiä ja olla tekemisissä tuttujen ja uusien asiakkaiden kanssa. Yksikään päivä ei ole samanlainen. Pieni arvaamattomuus onkin työn suola!” Stenvik hehkuttaa. Arvaamattomuudesta huolimatta Stenvik kuitenkin painottaa, varautuminen on kaiken A ja O, myös talven suhteen.
Karoliinan 3 vinkkiä varautumiseen meille jokaiselle:
1) Ennakoi tarpeet. Talven huoltolenkit suunnitellaan jo kauan ennen ensilunta. Mitä aikaisemmin taloyhtiöt ja muut kiinteistöt ilmoittavat talven tarpeistaan, sitä varmemmin huolto saadaan sujumaan mutkitta. Jos kuitenkin tulee yllättäviä tarpeita, kannattaa toki olla yhteydessä kiinteistöhuoltoon, vaikka lumi olisikin jo maassa!
2) Varaudutaan yhdessä! Talvi tulee joka vuosi ja koskee niin asuntojen asukkaita kuin kiinteistöhuoltoakin. Jos siis näyttää siltä, että lunta kasaantui katolle yhtäkkiä vaarallisen paljon tai maa on liukas, on aina mahdollisuus ilmoittaa kiinteistöhuollolle. Yhdessä hyvä tulee!
3) Ilmoita epäkohdasta. Talvella eteen saattaa tulla yllättäviäkin tilanteita, joista on hyvä ilmoittaa heti huoltajalle. Vaikka epäkohta ei tulisikaan yhtäkkiä ja yllättäen, kannattaa silti olla yhteydessä. “Reklamaatio ei ole risukimppu vaan osoitus siitä, että voidaan yhdessä katsoa miten hoidetaan hommat paremmin!” Stenvik rohkaisee.
Varautumalla talveen konkarin neuvoja noudattaen homma luistaa paremmin. Ei muuta kuin tee kiehumaan, villasukat jalkaan ja anna palaa talvi, täällä ollaan valmiina!