Kuka hoitaa karhujen, tiikerien ja riikinkukkojen kotia?

brown-bear-912444_640tiger-985649_640

Ah, Korkeasaaren eläintarha, tuo vehreä ja iloinen lapsuuden kesämatkojen kärkikohde. Noin 150:n eläinlajin koti on herättänyt ihastusta ja uteliaisuutta niin lapsissa kuin aikuisissakin jo huikeat 125 vuotta. 364 päivää vuodessa auki olevassa Korkeasaaressa  amurintiikerit, riikinkukot, rubiini-iibikset ja lukuisat muut eläimet vievät kävijöiden mielet kaukaisiin maihin ja samalla opettavat elämän monimuotoisuudesta sekä luonnon kunnioituksesta.

Arvokkaan iän saavuttanut kansanpuisto on myös nähnyt monen asian muuttuvan. Eläinlajiston kirjo on monipuolistunut huikeasti ja ajan myötä käsitykset siitä, miten eläimiä sekä luontoa tulee hoitaa ja suojella ovat kehittyneet todella paljon. Ainakin yksi asia on kuitenkin pysynyt samana: niin kauan kuin eläintarha pysyy eläinten kotina, on jonkun sitä hoidettava. Vaikka talvi tekee tuloaan ja osa eläimistä siirtyy sisätiloihin, ei se tarkoita ettei saari tarvitsisi hellää huoltoa.

Kesätöistä kiinteistönhoitajaksi

Näyttökuva 2015-11-09 kello 13.26.19Yksi rakkaan Korkeasaaren huoltajista on Jennimari Jokiperä. Alunperin sattuman kaupalla eläintarhan puutarhapuolelle kesätyöläisenä tullut Jokiperä on sittemmin siirtynyt oppisopimuksella kiinteistönhoitajan hommiin. Hän kertoo ihastuneensa Korkeasaaren tunnelmaan ja töihin kesätöissä ollessaan. Kun hänelle tarjottiin oppisopimusta, kertoo Jokiperä sen sopineen “kuin nenä naamaan”. Maalariksi alunperin kouluttautunut Jokiperä sanoo kiinnostuneensa työn teknisistä puolista. “Fyysinen työ on todella mukavaa. Näissä hommissa näkee heti oman käden jäljen!” Jokiperä hehkuttaa.

Koskaan ei tiedä mitä päivä tuo tullessaan

peacock-1868_640Jokiperällä on oppisopimusta vuosi takana ja vielä toinen edessä. Vaikka vuodessa oppii tuntemaan sekä työt että loistavan työporukan, ei aamulla voi koskaan tietää mitä päivä tuo tullessaan. “Tämä on paikka, jossa tapahtuu koko ajan. Vaikka joku päivä olisi suunnitellut, että tehdään jokin tietty homma, niin se saattaa kääntyä aivan päälaelleen hetkessä,” Jokiperä selittää, ääni intoa puhkuen.

Eikä ihmekään, että vaihtelua piisaa. Alue on laaja ja tiloja on joka lähtöön. Talvisena päivänä saattaa tehdä töitä ulkona kahdenkymmenen asteen pakkasessa ja sitten seuraavaksi kolmenkymmenen asteen helteessä tropiikkihuoneessa. Jatkuvasti tulee tarkistaa hälytyksiä, lämpökäyriä sekä tarkistaa tietokoneelta, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Vuodenajatkin ovat aivan erilaisia toisistaan: syksyllä on esimerkiksi haravoitava lehdet ja puhdistettava rännit, talvi taas tuo tullessaan lumen ja jään. Lisäksi talvisin koko saari muuttuu, kun eläimet alkavat valua halujensa mukaan niille tarkoitettuihin sisätiloihin.

Luonto on läsnä ja eläimet lähellä

Korkeasaaren tunnelmallinen ympäristö ja eläintarhan eläimet ovat muutenkin Jokiperän mukaan jokapäiväisen työn suola. “Ympäristönä tämä paikka on täydellinen. Joka päivä saa olla ulkona ja todella huomaa vuodenajan vaihtumiset,” hän kuvailee. “Joskus olen mitannut askelmittarilla, kuinka paljon tulee käveltyä päivän aikana. Parhaimmillaan tulos on ollut jopa 30 000 askelta!” Jos pitää päästä paikasta toiseen nopeampaa, niin onneksi kiinteistönhoitajan käytössä on niin huoltoauto, polkupyörä kuin mönkijäkin!

Myös eläimet ovat jokapäiväinen piristys. Lempieläimiä on monta, mutta eräs on onnistunut sulattamaan Jokiperän sydämen: “Pesukarhut ovat kaikki tosi kivoja, mutta siellä on yksi, jolla on aivan loistava elämänasenne. Yhden kerran kun muut leikkivät, tämä keräsi ruokaa rauhallisesti mahansa päälle ja makoillen söi ja katseli elämää.” Muutkin eläimet saavat Jokiperän hyvälle tuulelle. “Jos on ollut vähän kiireisempi päivä niin se, että käy moikkaamassa eläimiä rauhoittaa ja ei lähde niin tukka putkella kotiin!”

Tsekkaa kiinteistöpalvelualan kesätyöt!

Tutustu alan koulutusmahdollisuuksiin!

raccoon-365366_640