Syysmyrskyt kuuluvat syksyyn – oletko valmis?

Näyttökuva 2015-10-23 kello 13.54.01Syksyllä lehdet alkavat kellastua, lämpömittarin elohopea kääntyy hitaaseen laskuunsa kohti nollaa ja ilma muuttuu sateisemmaksi. Monille syksy onkin mitä mielekkäintä aikaa: hidas ja tunnelmallinen siirtymä kohti ankaraa talvea.

Joskus syksykin näyttää hampaansa. Syysmyrskyt ovat puita riepottelevien tuultensa ja ikkunoita piiskaavien sateiden kera näyttäviä ja joskus jopa tuhoisia. Esimerkiksi lokakuun alussa Valio-myrsky riepotteli ankarasti etenkin Suomen keskiosia. Rankkasateet, ulvova tuuli sekä korkeat aallot saivat aikaan yli 17 miljoonan euron tuhot. Ylivieskassa varastorakennuksen katto lähti lentoon ja seinä kaatui, puita kaatui teille ympäri Suomea ja Savossa yli 10 000 kotitaloutta olivat hetkellisesti ilman sähköä.

Myrskyt ovat osa syksyä

Kuopion suunnalla myrskyn vaikutukset eivät olleet aivan yhtä vakavia. Pääosin Kuopion keskustassa talonyhtiöille kiinteistöhuoltoa tekevä Kiinteistö- ja ympäristöpalvelut Aravirta Oy:n Tomi Aravirta arvioi Valion olleen tavallisen syysmyrskyn tasoinen. “Kattoluukkuja lähti toki lentoon ja oksiakin lähti irti, ihan niin että huoltohommissa piti käyttää kurottajaa,” yrittäjä täsmentää. Aravirran mukaan syksyyn mahtuu yleensä pari myrskyä, joista toinen on iso ja seuraava ikään kuin pikkuveli.

Aravirran sanaan onkin luottamista, sillä hän on ollut alalla kauan ja nähnyt monen syysmyrskyn tulevan ja menevän. Ensimmäiset hommat yrityksessä olivat jo kouluiässä, jolloin hän kertoo muun muassa leikanneensa nurmikkoa kesällä. Opiskelut veivät hetkeksi muiden asioiden pariin, mutta lopulta tie vei takaisin Kuopioon ja kiinteistöpalveluiden pariin. “Sydän on kyllä menetetty tälle alalle – ja hyvä niin!” Aravirta naurahtaa.

Varautuminen kaiken A ja O

Kokemuksesta Aravirta kertoo, että syysmyrskyt teettävät väistämättä lisää työtä. Kaikelta vahingolta ei aina voida välttyä, mutta paljolta harmilta voidaan kuitenkin säästyä kun varaudutaan kunnolla. Vaikka kuopiolaisyrityksessä lisätään myrskyjen ajaksi päivystävää henkilökuntaa, Aravirta kertoo merkittävimpien panostusten tapahtuvan kuitenkin jo kauan ennen kuin tuuli yltyy ja sade alkaa piiskata maata. “Ennakointi on todella tärkeää tällä alalla,” hän toteaa. Siihen kuuluu paitsi jatkuva olosuhteiden tarkkailu, niin myös tietyt toimenpiteet, jotka on syytä hoitaa ennen kuin myrsky iskee.

Näyttökuva 2015-10-23 kello 13.53.48

Tomin 3 vinkkiä syysmyrskyihin varautumiseen

1. Tarkista puiden oksat

Kaatuvat puut sekä lentävät oksat ovat yksi suurimmista syysmyrskyjen vahingon aiheuttajista. Ennakoiva kiinteistönhoitaja varautuu syksyllä tarkistamalla pihan puut ja varmistamalla, että vaarallisen näköiset oksat leikataan irti hyvissä ajoin. Aravirran mukaan etenkin mäntyjä kannattaa pitää silmällä, sillä niiden raskaat oksat saattavat tehdä paljon tuhoa.

2. Puhdista pihakaivot

Myös vesi voi aiheuttaa suuria vahinkoja. Siksi piha- ja kattokaivot kannattaakin pitää lehdistä puhtaana koko syksyn ajan. Hyvin varautunut kiinteistöhoitaja tarkistaa säännöllisesti kaivojen toimintakunnon.

3. Varmista kattoluukut

Joskus jos tuuli on voimakas ja ilmavirta sopiva, saattaa riimullakin kiinni oleva kattoluukku lähteä tuulen mukana irti. Aravirta kertoo, että esimerkiksi Valio-myrskyn aikana eräästä talosta maahan paiskautui noin kaksi metriä pitkä ja 80 kiloa painava kiloa painava luukku. Suurimmaksi osaksi luukut kuitenkin pysyvät katolla ja saattavat ponnahtaa vain vähän pois paikaltaan. Tästä syystä myrskyn jälkeen on erittäin tärkeää varmistaa, että luukut ovat paikoillaan ja riimut kiinni kattoluukuissa.

Vaikka Aravirran yritys onkin oiva esimerkki ennakoivasta kiinteistöhuollosta, muistuttaa hän silti jokaista olemaan itse valppaana. Syksyllä jokaisen kannattaa tarkistaa omat ikkunat ja vähän vahtia pihalla olevan puun oksia. Jos jotain kuitenkin tapahtuu myrskyn aikana, niin Aravirta muistuttaa että apua löytyy: “Täällä me olemme 24/7. Jos tulee hätä, niin on aina joku jolle soittaa!”

Näyttökuva 2015-10-23 kello 14.07.07

Lue lisää kiinteistönhoitajan ammatista ja katso avoimet työpaikat