Hannu Koivisto toimii kiinteistöhuollon palveluesimiehenä Akseli Kiinteistöpalvelussa. Turussa sijaitseva yritys työllistää noin sata henkilöä ja tarjoaa kesäisin työtä myös kymmenille nuorille. Jututimme Hannua kiinteistönhoitajan työstä ja alaan tutustuvien nuorten parissa työskentelystä.
Kuvailisitko millaista on kiinteistönhoitajan työ?
Työ on nykyään todella monipuolista. Tehtäviin voi kuulua kaikenlaisia ylläpito- ja huoltotöitä liittyen esimerkiksi kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmiin, sähkön- ja lämmönjakeluun tai ilmastointiin. Ja paljon on tietysti myös ulkona työskentelyä ja piha-alueiden hoitoa kuten nurmikonleikkuuta.
Aamut alkavat yleensä yhteisellä kokoontumisella, mistä kukin siirtyy sitten kentälle. Jokaisella kiinteistönhoitajalla on vastuullaan oma alueensa, johon kuuluu noin kymmenen kiinteistöä. Kaikki työssä tarvittavat koneet ja työkalut sijaitsevat kohteissa.
Millaisia ominaisuuksia hyvällä kiinteistönhoitajalla on?
Hyvä kiinteistönhoitaja osaa vähän kaikkea. Tarvittavat perustaidot saa alan koulutuksella ja tekemällä oppii aina lisää. Työssä vaaditaan ennen kaikkea yhteistyökykyä ja oma-aloitteisuutta, pitää pystyä toimimaan porukassa ja liikkumaan niin sanotusti antenni ulkona. Kohteissa on kuljettava silmät auki ja kiinnitettävä huomiota joskus pieniltäkin tuntuviin yksityiskohtiin. Jos huomaa, että pihassa nokkoset ovat päässeet kasvamaan, ne on kitkettävä pois. Tai jos pihalla on roskia, nekin kerätään pois.
Työ sopii yhtä hyvin naisille kuin miehille. Ja naiset pärjäävät työssä erinomaisesti, monesti jopa miehiä paremmin. Meilläkin on yksi nainen työnjohtajana.
Montako kesätyöntekijää teillä on tänä kesänä?
Heitä taitaa olla 24. Haluamme tarjota nuorille työkokemuksen ja mahdollisuuden tutustua työelämään. On käynyt niinkin, että kesätyöntekijä on päätynyt tekemään meillä kolmekymmenvuotisen uran. Jos työssään pärjää hyvin, niin seuraavana kesänä pääsee usein jatkamaan. Meillä on yleensä viihdytty hyvin ja pitkään.
Millaisia töitä kesätyöntekijät tekevät? Miten heidät perehdytetään?
Kesätyöntekijöiden työstä noin 80 prosenttia on nurmikon leikkuuta ja ulkoalueiden hoitoa kuten rikkaruohojen kitkemistä, roskien keräämistä ja piha-alueiden harjausta tai lasten leikkialueiden huoltamista. Työhön voi kuulua myös pienempiä avustavia huoltotöitä.
Kukin kesätyöntekijä kulkee ammattilaisen kanssa eri kohteissa noin kahdesta viikosta kuukauteen, jotta työ ja toimintatavat tulevat tutuiksi. Yleensä vanha konkari on iloinen saadessaan kesäksi rinnalleen uuden työparin.
Entä mitä kesätyöntekijät opettavat työnantajalle?
Kesätyöntekijät tuovat ennakkoluulottoman asenteen ja tuoreet silmäparit työyhteisöön ja tekemiseen. Heidän antamaa palautetta halutaankin kuunnella tarkalla korvalla.