Ura yhdellä ja samalla toimialalla – utopiaako?

ISS-2012-1372

Ei ole, sillä jos olisi, en kirjoittaisi tätä tekstiä. Lähes poikkeuksetta ihmetystä herättää se, että olen työskennellyt samalla toimialalla 24 vuotta. Puhumattakaan siitä, että olen yhä edelleen ISS Palveluilla töissä 11 vuoden jälkeen. Vastaan yleensä kummastelijoille, että kun on töissä yrityksessä, jossa on mahdollisuus kehittää omaa ammatillista osaamistaan monen eri toimenkuvan kautta, niin miksi pitäisi vaihtaa. Vastausta en ole vielä saanut.

Kannustus ja oppimisen halu vievät uraa eteenpäin

Mikä sai nuoren 15-vuotiaan kesätyöntekijän jäämään kiinteistöpalvelualalle? Hyvä kysymys, johon ei ole tyhjentävää vastausta. Kesätyö- ja opiskeluaikoina kyse oli yksinkertaisesti siivoustyöllä ja nurmikoiden leikkauksella ansaitusta rahasta. Toimialallahan työtä voi tehdä myös esimerkiksi iltaisin opiskelujen ohella.

Tradenomin tutkinto takataskussa minäkin lähdin kokeilemaan siipiäni työmaailmassa. Ovi aukesi tutulle työnantajalle heti koulun jälkeen, ja pääsin osa-aikaisesti vastaamaan asiakaspuheluihin. Toimenkuvaani laajennettiin ja muutaman kuukauden työskenneltyäni minulle tarjoutui ensimmäisen kerran mahdollisuus astua epämukavuusalueelle: aloitin urani myyntineuvottelijana. Kokenut kollegani evästi minua: ”Ei se asiakaskäynnin soittaminen ole sen vaikeampaa kuin parturiajan varaaminen”. Eikä se ollut! Seuraavan 14 vuoden aikana opin, että myyntityö on toki paljon muutakin kuin asiakastapaamisten sopimista.

Tuohon ajanjaksoon mahtui myös lisää opiskelua työn ohella, mihin en olisi rohkaistunut ilman silloisen esimieheni tsemppausta. Esimies: muistathan siis kannustaa työntekijöitäsi, jotta heidän ammatillinen itsetuntonsa nousee ja ylpeys omaa ammattiaan kohtaan kasvaa. Näillä luodaan valmiudet ammatilliseen kehittymiseen ja uralla etenemiseen. Lisäksi tarvitaan aimo annos rohkeutta astua epämukavuusalueelle sekä uteliaisuusgeeni – kotijoukkojen tukea unohtamatta.

Asennetta työhön

Yrityksen vuosittaisissa palvelusvuosijuhlissa palkitaan 10, 20, 30 ja jopa 40 vuotta ISS:llä työskennelleitä arjen sankareita. Jokainen heistä saa juhlassa Keskuskauppakamarin myöntämän ansiomerkin. Hetki, kun ansiomerkki kiinnitetään juhlaleningin tai -puvun rintapieleen, on tunteita herättävä. Jokaisen palkittavan silmistä paistaa ylpeys omaa työtä kohtaan, ja se ryhti, joilla näitä ansioristejä kannetaan, on kadehdittava.

Toivon, että me kaikki kiinteistöpalvelualan arjen sankarit olemme samalla asenteella ylpeitä siitä, että saamme tehdä tätä tärkeää työtä.

Mari Raita
kehityspäällikkö
ISS Palvelut