Kylmä kuuma kesä

 

Kuvankaappaus 2015-8-24 kello 16.20.07Kiinteistöpalveluala on siitä mukava, että pystymme tarjoamaan kesätöitä nuorille ja antamaan heille mahdollisuuden näyttää kyntensä vaikkapa ruohonleikkuussa.

Usein kesätyöntekijät ovat opiskelijoita ja pihatöissä varsin kokemattomia, ainakin jos mukaan ei lasketa sitä yhtä kertaa kun mökillä nuori on nurmen leikannut. Hommaa saatetaan kokemuksen puutteessa pitää hyvinkin simppelinä. ”Mikäs siinä kuumana kesäpäivänä viilettää päältä ajettavalla leikkurilla hymyssä suin”, saattaa kesätyöntekijä miettiä. Mielikuva on siirappinen ja hyvinkin romantisoitu…

Ensinnäkin Suomen kesä asettaa jo omat haasteensa. Ei paista päivä koko aikaa, ei ainakaan tänä kesänä. Trimmeri on pakollinen apuväline, jotta heinätupsut saadaan puiden juurilta pois ja alueet rajattua siististi. Siimaaminen sateessa sadeasussa tai hikisenä helteessä on raskasta ja aikaa vievää puuhaa. Trimmerin käytössä on myös omat sudenkuoppansa.

Parkkialueella autojen läheisyydessä täydellä kaasulla niittävä kesätyöntekijä voi aiheuttaa rytmihäiriöitä, kun pienet kivet sinkoilevat lujaa vauhtia autoja kohti.

Homma ei siis mene ihan niin, että voisi pistää vasta-alkajan vaativalle rinteiselle tontille tuosta noin vaan yksin leikkaamaan, vaan koneet ja työvälineet täytyy käydä tarkasti läpi, eikä metriäkään leikata ilman asiaankuuluvia suojavälineitä!

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, voi niinkin tavallisessa työssä kuin ruohonleikkuu loukata itsensä, ja on sitä vakavampaakin sattunut. Työturvallisuutta ei siis sovi vähätellä. Siitä on myös syytä muistutella jatkuvasti, kun toisella on suojalasit niin naarmuuntuneet ettei niistä näe läpi ja toinen unohtaa kuulosuojaimet kokonaan.

Esimerkin voimaa

Aloitimme yhden kesäpojan perehdytyksen yhteisvoimin. Aina vähintään yksi huoltomies kiersi näyttämässä paikat ja opasti koneiden käytössä sekä trimmasi ja leikkasi työntekijän mukana esimerkkiä näyttäen.

Pikkuhiljaa kohteiden pihat alkoivat löytymään, koneet muistettiin tankata ja työskentely muuttui muutenkin omatoimisemmaksi.

Nyt kun leikkuuta ja koneiden pärinää on useampi viikko takana, lähtee osa kesätyöläisistä jo pois. Alun haasteiden jälkeen, kun työntekoa on opeteltu rakentavasti ja lisätty työn vaikeustasoa sekä omatoimisuutta asteittain, on päästy hyvään lopputulokseen.

On hienoa, että aika-ajoin tulee töihin perehdytettäviä työntekijöitä. Siinä itsekin oppii asioista uutta ja muistaa, ettei sitä itsekään viikossa oppinut välttymään ”irokeeseiltä”*.

Ruohonleikkuussa työn jäljen näkee heti ja kesätyöläisten kehitystä on ollut mukava seurata vierestä. Toivottavasti kesäpojat ja -tytöt saisivat tästä työjaksosta hyödyllisiä eväitä työelämään ja muuhun tulevaan. Vastaleikatun ruohon tuoksu tuskin ainakaan unohtuu.

*Editor’s note: irokeesi on ruohonleikkurien renkaiden alle jäänyt pitkä ruoho, joka heti leikkauksen jälkeen nousee irokeesimaisesti pystyyn. Irokeesejä tulee, jos nurmea ei ajeta tarpeeksi huolellisesti.

Juho
Huoltomies
L & T

Kuvankaappaus 2015-8-24 kello 16.18.47