Netti on pullollaan erilaisia työnhakuohjeita, mutta käyttökelpoisten toimintatapojen valinta siitä viidakosta vaatii kriittistä tarkastelua. Miksi toiset onnistuvat työnhaussa paremmin kuin toiset? Kysymys on siitä kuinka taitava olet itse arvioimaan itseäsi tai opettelemaan sitä. Työnhaku ei siis ole taikatemppu, vaan kovaa työtä vaativa prosessi.
Väitän, että jos opit tunnistamaan omat motivaationlähteesi ja tavoitteesi, ja ennen kaikkea uskallat olla oma itsesi, et voi epäonnistua. Ole rehellinen, sillä sepittelemällä voit päätyä työhön, jota oikeasti inhoat. Pysähdy miettimään todellisia tarkoitusperiäsi: Jos esimerkiksi tarvitset lisätienestejä hetkeksi opintojen ohelle, on enemmän kuin ok kertoa työhaastattelussa, että raha motivoi sinua enemmän, kuin palava polte siivoamista kohtaan.
Millainen sitten on hyvä työhakemus?
Lyhyeksi tiivistetty, selkeästi jäsennelty ja kohdennettu juuri siihen tehtävään, jota olet hakemassa. Nettihakemuksia on helppo ja nopea lähetellä kaikkiin mahdollisiin paikkoihin, mutta ikävä kyllä se näkyy hakemusten laadussa. Vältä luettelemasta sinua kuvaavia adjektiiveja. Käytä ennemmin esimerkkejä käytännöstä ja perustele väittämäsi. Kuva tai lyhyt videoklippi viimeistelee hyvän hakemuksen.
Työhaastattelu
Työhaastattelu on mahdollisuus, jota ei kannata pilata heikolla valmistautumisella. Perusasioiden haltuunotto on tärkeää: hanki tietoa yrityksestä, laita työ- ja opintotodistuksesi aikajärjestykseen ja ole täsmällisesti paikalla.
Työläämpi osuus valmistautumisessa lienee itsearviointi, mutta sitä on välttämätöntä harjoitella, jotta menestyisit haastattelussa paremmin. Rekrytoija on sen tiedon varassa, jota pystyt hänelle antamaan. Jos et ole verbaalisesti lahjakas, tuo haastatteluun jokin työnäyte esimerkiksi valokuvan muodossa. Kun sinulla on tahtoa, löydät kyllä keinot.
Tsemppiä (kesä)työhakuihin toivotellen
Anna
rekrytointikonsultti
Lassila & Tikanoja, Turku